Priprema

Skuhati 800 ml do 1 L biljnog mlijeka s 9 punih kašika bijelog šećera.
Pomiješati prašak od 3 pudinga s malo hladnog biljnog mlijeka, te dodati u kuhano mlijeko i šećer, i miješati na laganoj temperaturi dok puding ne bude gotov.
Izmaknuti gotov puding s vatre, prebaciti u plastičnu posudu malo pokvašenu hladnom vodom i ostaviti da se ohladi.
Kad se ohladi (puding treba biti mlak, ne skroz hladan), dodati oko 3/4 Zvijezda biljnog margarina za kreme, dobro izmiješati vilicom.
Ako je smjesa prečvrsta, dodati jako malo biljnog mlijeka dok ne popusti.
Dodati žličicu vanilin ekstrakta, pa mutiti mikserom dok se ne stvori lijepa i čvrsta krema.

Ugrijati malo biljnog mlijeka s malo ruma ili arome ruma (nek mlijeko bude baš toplo).
Pripremiti posni petit keks (trebat će oko pola family pakovanja).
Umakati po dva keksa u smjesu biljnog mlijeka i ruma (treba malko duže namakati jer je posni petit keks deblji) i redati na ravan pleh (nek poredan keks bude 4×4, dakle, trebat će veća, plitka tacna).
Kad se poreda namakan keks, premazati ga ohlađenom kremom.
Opet namakati keks i redati na kremu, pa opet sloj kreme i tako još jednom (krema treba biti zadnja na vrhu).

U međuvremenu staviti Thai kokosovo vrhnje u frižider na jedan dan (da bude skroz hladno kako bi se izdvojila tekućina od masnoće u konzervi).
Otvoriti konzervu, istresti tekućinu na vrhu, a masnoću istresti u zasebnu posudu i izmiksati s mljevenim šećerom u šlag kremu.
Premazati tom kremom cijeli kolač sa strane i na vrhu, odozgor posuti kokosovo brašno/pahuljice (ovo je ljepša verzija).

Druga verzija: jednostavno istresti kokosovo vrhnje u posudu, dodati šaku mljevenog šećera i još više kokosovog brašna, izmiješati dok ne bude dovoljno gusta smjesa i time premazati cijeli kolač (ovako sam ja uradila jer sam prirodno smotana kad se radi o pravljenju biljnih krema i vazda neki klinac krene po zlu).

Staviti tortu/kolač u frižider na nekoliko sati ili preko noći (što duže stoji i što je hladniji – ukusniji je i čvršći).

Savjeti

Čekati da se puding dobro ohladi jer u suprotnom vanilin krema neće biti dovoljno čvrsta i sjedinjena (primijetit će se bijele čestice margarina).
Biljni margarin neka bude izvađen iz frižidera prije procesa, ali nek’ ne bude baš skroz “otopljen” jer će biti previše mlitav.
Za cjelokupni proces trebat će blizu 2 L biljnog mlijeka – neka bude zašećereno sojino ili bademovo mlijeko.
Ono “Bio” u DM-u je iz biološkog uzgoja, smeđe je, malo gorče jer nema šećera, pa krema od njega ružna i neslatka ispadne.
Bingo ima “posni” petit keks i Thai kokosovo vrhnje.
Dr Otker vanilin puding najbolje paše i biljni je (ne sadrži želatin nego kukuruzni škrob).