Đumbir je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana poznata po svome korijenju.
Koristi se već tisućama godina kao lijek, začin, hrana i sredstvo za uljepšavanje.
Ova biljka je podrijetlom iz Kine, ali danas se uzgaja u mnogim zemljama, uključujući Aziju, Indiju, Afriku i Karipske otoke.
Đumbir je ključna biljka u ajurvedskoj medicini. Popularan je u kuhinjama diljem svijeta zbog osebujnog ljutkastog okusa.
Bogat je eteričnim uljima, vitaminom B, kalijem, manganom, bakrom i magnezijem.

Izvor: alternativa-za-vas.com

Đumbir na tržište dolazi kao gomoljasti korijen, neoguljen ili oguljen, čitav, ili samljeven.
Najkvalitetniji đumbir se uzgaja u Australiji, Jamajci, zatim u Indiji i Kini, koje su i najveći potrošači njegovog korijena.
Sušeni đumbirov prah ima oštar okus, a sastojak je mnogih curry mješavina i najčešće se dodaje u tijesto . Možemo ga pronaći kandiranog u komadu, ili ušećerenog u sirupu pod nazivom “đumbirova šljiva”. Svježim đumbirom možemo začinjati gotovo sva jela i ukuhano voće. Komad oguljena korijena se kuha s jelom i naposlijetku ukloni ili se sitno nariba. Aroma će biti intenzivnija ako se korijen samo dobro opere četkom i neoguljen dodaje jelu (narezan ili nariban). Od naribanog đumbira se priprema čaj koji ugodno zagrijava cijelo tijelo, ili se dodaje slatkim jelima i tijestu za kolače. Osobita ljubav Engleza prema tom začinu potječe iz kolonijalnog doba, pa tako rado pripremaju mirisno pecivo “Ginger Bread” (đumbirni kruh, zapravo medenjaci) ili omiljeno fermentirano piće “Ginger Ale” (đumbirno pivo).

Izvor: Wikipedia