Prenosimo sa novosti.rs

Dileme na pijačnim tezgama o imenima dve vrste luka

Na pijačnim tezgama i u prodavnicama povrća povremeno se mogu naći nežni zeleni listovi vezani u snopiće, koji izgledom podsećaju na mladi crni luk. O kojoj vrsti povrća je reč? Odgovori su različiti – jednom je to vlašac a drugi put je vlasac. Imena su slična, ali za dve potpuno različite vrste luka. Da bi se dilema što lakše rešila, navodimo osnovne karakteristike svake vrste.

Luk vlašac u nekim krajevima zove se još i kozjak i ljutika. To je višegodišnja vrsta luka koja, za razliku od crnog, razvija busen, ponekad sastavljen i od desetak glavica. Pojedinačno glavice su duguljaste i sitne. Svaka ima ovojnu ljuspu koja može biti različite boje, od bele do crvene.

Ovaj luk se proizvodi sađenjem pojedinačnih glavica, u jesen ili rano proleće. Pri uzgoju se primenjuju mere nege kao i u proizvodnji crnog luka. U ishrani se koriste glavice, koje su zbog oblika pogodne za seckanje.

Luk vlasac u nekim krajevima zovu još i drobnjak, šnit ili rezanac. Takođe je višegodišnja vrsta luka, ali za razliku od ostalih, ne razvija glavice, već rizome koji prodiru duboko u zemlju.

Vlasac se razmnožava semenom. Za nekoliko godina formira žbun s puno izdanaka. Mladi i sočni izdanci, odnosno listovi, mogu se čupati, ali ih je bolje seći iznad zemlje, da bi se kasnije razvili novi listovi. Može se uzgajati i u saksijama i žardinjerama u stanu tokom cele godine.